Vi fastnade speciellt för detta med mat och tänkte att man nog måste ha lite egen erfarenhet för att kunna ge råd, eller ens sätta sig in i en liknande situation. Så vi beslöt att vi skulle leva fyra veckor så billigt som möjligt. Inte ohälsosamt eller så att vi bantade, men billigt. Sedan skulle vi leva fyra veckor som vanligt, som vi brukar göra. Till sist skulle vi jämföra prisskillnaden mellan de snåla och de normala veckorna och slösa skillnaden på ett restaurangbesök. Efter dessa 4 + 4 veckor tvingades vi dock inse att det var svårt att hitta en restaurang där vi kunde spendera så mycket pengar på en middag.
De fyra snåla veckorna (7.1-3.2)
Vi började med att fundera på hur billigt vi möjligtvis kunde leva, för vi hade inte en tillräckligt bra uppfattning om vad ett mål mat kunde kosta. 6 € per person per dag lät som ganska lite (vilket ändå skulle bli 180 € per månad). Sedan funderade vi på vad man egentligen kunde äta för att minimera matkostnaderna. Vi googlade och scoutade lite i butiken. Rotsaker var nog en bra början, men inte riktigt tillräckligt. Vi bestämde oss också för att koncentrera matuppköpen till Prisma och Lidl.
Vi gjorde ett måltidsschema som vi planerade 3-4 dagar framåt. Målet var att gå till butiken ganska sällan och köpa endast det som fanns på listan. Inget onödigt. Så här såg det ut när månaden var slut:
För varje rätt räknade vi ihop alla råvaror, hur många portioner det blev och slutligen vad en måltid kostade per person. Tex. så här:
Kållåda:
Kött | 2,39 |
kål | 1,80 |
korn 3 dl | 0,28 |
lök *2 | 0,30 |
Pris per portion: 0,73 €
Vad åt vi då? Här är några rätter:
- Spaghetti bolognese (0,70 €/portion)
- Purjo-potatissoppa (0,47 €)
- Broilerfrestelse (1,12 €)
- Spenatplättar (0,43 €)
- Makaronilåda (0,63 €)
- Stekt strömming & mos (1,57 €)
- Fisksoppa (1,14 €)
- Siskonkorvsoppa (1,23 €)
Ihop fixade vi 87 portioner med ett medelpris på 0,88 €.
Också morgon- och kvällsmålen blev enklare, vi åt rågbröd med ägg samt en hel del gröt. Ett förmånligt morgonmål kostade ungefär 0,5 € (Rågbröd 0,15 €, ägg 0,15 €, kaffe 0,1 €, smör och kaffemjölk 0,1 €) och en stooor portion gröt 0,24 €. Förmånliga frukter och grönsaker åts varje dag. Vi kompenserade för mat vi köpt för gäster samt för de gånger vi varit bortbjudna så att vi skulle få en summa som motsvarade vad vår familj (2 vuxna + 2 små barn ≈
3 vuxna) behöver för fyra veckor.
Den totala summan blev 230 €, alltså 2,75 € per person per dag (anta att barnen tillsammans motsvarar en vuxen).
De fyra normala veckorna (4.2-3.3)
Efter fyra knapra veckor var det lite svårt att sluta stirra på prislapparna i en jakt på den billigaste maten för att återgå till den normala ordningen (d.v.s. köpa vad man har lust med). Med det gick. Vi åt bl.a.
- Pestohöna med ris (2,6 €/portion)
- Lax och mos (3,2 €)
- Laxfrestelse (2,8 €)
- Zucchini-laxbiffar (6,7 €).
Ett bättre morgonmål med godare bröd, skinka och ost samt dyrare kaffe kostade hela 2,9 €. Ett kvällsmål med yoghurt, mysli och nötter landade på ca 1,2 €. Lägg till choklad, kex, glass, vin, Coca Cola, jobbluncher, halvfabrikat, mat för några födelsedagskalas. Slutsumman för dessa fyra veckor: 760 €.
Slutsatser
Här måste vi poängtera att februari var en månad med en hel del kalas och att en normal månad antagligen inte innehåller så mycket bakingredienser som denna. Oberoende är skillnaden markant.
Om man vill leva billigt lönar det sig att undvika inre filé, snask, alkohol, halvfabrikat med mera. Surprise surprise! Förmånlig mat kan dock leda till att man inte kan hålla fast vid alla värderingar gällande mat och man måste troligtvis välja bort ekologisk mat samt nya (dyra) mattrender.
Vad tar vi med oss?
Vi kommer sannolikt inte att leva så sparsamt som vi gjorde i januari. Dels för att det de facto medförde en oönskad viktnedgång och dels för att somliga hellre äter yoghurt med mysli än gröt varje kväll.
Vi kommer definitivt att medvetet välja de billigare varorna när det inte spelar någon roll. Vi kommer säkert att fortsätta handla i Lidl och Prisma och besöka Citymarket vid speciella tillfällen. Vi kommer att fortsätta planera måltiderna för veckan eftersom det visade sig underlätta vår vardag. Och att gå och storhandla ett par gånger i veckan är verkligen skönt!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaFYI är 90 % av barnens kläder begagnade, men det ämnet kan behandlas i ett annat inlägg eftersom det inte har något att göra med detta.
RaderaGällande korn är det säkert lite dyrare än ris. Men hälsosammare, godare och inhemskt. Det går också så små mängder (några dl av ett paket, så paketet räcker för många gånger) att skillnaden sist och slutligen blir väldigt liten. Detsamma tänkte vi om kaffe. På den fronten "tinkii" vi inte alls, kaffesnobbar som vi är, eftersom vi bara dricker kaffe på morgonen och det lite dyrare paketet inte kommer att vara det som ruinerar oss när vi är arbetslösa.
Det här var alltså ett test som var ögonöppnande för oss. Vad vi "tinkii" på i fortsättningen är vår ensak.
Så intressant! Det är skulle jag vilja testa också. Att äta hälsosamt och ekologiskt är ändå viktigt, men å andra sidan kan jag odla en hel del egna grönsaker och grönt så kanske det skulle "räddas" på det sättet. Humm, humm, ska grynna vidare på detta. :)
SvaraRadera