onsdag 13 september 2023

Tre år

Idag fyller vår lilla år. Fast liten är hon ju inte längre. Hon är tre år och storasyster, vilket hon gärna understryker. Trots det är hon fortfarande lagom liten och gosig och sitter gärna tätt intill och lyssnar på saga. Även om hon inte är min minsting längre antar jag att jag kommer att se henne som liten rätt länge till. En stor liten. 

Iris är för det mesta en solstråle. Hon är sprallig och gillar att underhålla oss och få oss att skratta. Hon tycker om musik och om att dansa och hon klarar sin nyss påbörjade jumppa galant. Hon leker rollekar både med dagiskompisarna och med syskonen och hon tar intryck både av lekkamraterna och sådant hon ser på Netflix. Hon sysselsätter sig också själv och har börjat visa intresse för att rita. Hon njuter av tumistid med någon av oss vuxna och då blir vi ofta bjudna på en massa kaffe och mat ur lekköket.  


Iris har kommit ur den värsta fasen av trots, även om hon fortfarande har starka åsikter om hur saker och ting skall vara. Hon kan sätta sig på tvären när som helst och hon vill gärna bestämma. Hon är dock lättare att resonera med nu och när hon är på gott humör och inställd på att göra saker själv så klarar hon väldigt mycket. 

Hon är pratsam och pladdrar gärna på. Hon minns förvånansvärt bra vad som hänt, även om tidsbegreppen fortfarande är lite flummiga. Förgången tid markerar hon med "i morse" eller "igår". Hon kan verka lillgammal när hon säger saker som "det är ingen vits" eller "nu räcker det!". Hon vill gärna förklara händelser (för mig eller för sig själv) men resonemangen kan vara lite långsökta. Jag kan varna henne för att klättra för högt eller gå för nära vägkanten. "Då kan jag falla och bli platt. Och det vill vi inte" kan hon säga och rynka på näsan och skaka på huvudet. Nej, det vill vi ju inte.

Hon är så fin. Att hon beställt en regnbågstårta till sitt allra första kompiskalas är på något vis passande. 

tisdag 12 september 2023

Tio dagar

Det har gått tio dagar sedan lillebror föddes. Under dessa tio dagar har han visat sig vara en väldigt nöjd prick. Han gör sitt jobb som bebis och äter, sover och bajsar. Han gör inte väsen av sig i onödan och sover oförskämt bra nätter. Detta har gjort att den annars lite jobbiga starten blivit avsevärt mycket lättare än den kunde ha blivit. Idag besökte vi rådgivningen för första gången och han fick beröm för att ha vuxit fint. Jag fick nitarna borttagna. Det kändes knappt men jag höll på att svimma av obehag. 

Syskonen har tagit väl emot honom. Elin skulle helst hålla honom i famnen hela tiden och för henne verkar modersinstinkterna komma helt naturligt. Iris har behövt lite tid men också hon gosar gärna med lillebror när hon för göra det i lugn och ro. Filip behöver helt klart tumistid med honom och bröderna har sina stunder tillsammans nu och då. Det blir intressant att se hurudana relationer syskonen kommer att få sinsemellan.




Isak. Må han skratta. 

torsdag 7 september 2023

En fjärde förlossningsberättelse

Är man den yngsta i syskonskaran gäller det att göra sig sedd och hörd för att bli ihågkommen. Varför inte börja med en dramatisk entré?

Det beräknade datumet kom och gick och jag började sikta in mig på att gå på övertidskontroll veckan därpå. En dag senare började jag dock misstänka att jag läcker fostervatten och under natten till lördagen var jag så pass säker på saken att jag ringde sjukhuset för närmare direktiv. Jag hade inga värkar så jag fick order om att komma och visa upp mig nästa morgon. "Ring igen om vattnet blir grönt eller blodigt" sade de. En halv timme senare blödde jag och då var det bara att åka. Mormor kallades in mitt i natten och vi anlände till Kvinnokliniken halv fyratiden på lördagsmorgonen. Jag blev undersökt av en trevlig (svenskspråkig) barnmorska och eftersom jag vid det här laget hade börjat få värkar fick vi stanna kvar. När också läkaren tittat på mig och tyckt att läget är under kontroll blev jag rullad direkt till förlossningssalen. Babyn låg rätt högt uppe och av den orsaken fick jag lov att hållas i liggande ställning för att inte riskera att navelsträngen blev i kläm.

Jag hade föreställt mig en rätt så snabbt framskridande förlossning. Det trodde barnmorskan (en till svenskspråkig!) också och jag fick min epiduralbedövning rätt snart för att den säkert skulle hinna ha effekt. Det gav mig en chans att ta igen mig lite, jag hade trots allt sovit hela två timmar den natten. Babyn ville inte sjunka utan timmarna gick utan märkbara framsteg. Utom att jag plötsligt var 8 cm öppen, vilket ingav oss lite nytt hopp. Klockan började ändå närma sig lunchtid. Jag fick lov att stiga upp och studsa på bollen i hopp om att det skulle få babyn i rätt riktning. Det hjälpte lite. Nästa gång jag lade mig i sängen för att bli undersökt började det hända saker. Oönskade sådana. Jag blev kallsvettig och kände mig svimfärdig, vilket jag lyckades svamla fram. En till barnmorska kallades på plats, mitt blodtryck rasade och babyns hjärtljud blev svagare. Läkare kallades på plats. Det kom minst tre personer till in i rummet. Tydligen blödde jag. Jag reagerade på "mennään hätäsektioon" och "nu åker vi till operationssalen, du är i trygga händer". Jag fattade att det var bråttom så på något sätt lyckades jag kravla mig till sängen intill som rullade in mig i operationssalen för att sedan kravla mig upp till nästa säng där anestesiläkaren välkomnade mig. Jag fick något äckligt att dricka och en mask att andas i. Sedan domnade jag bort. Jag vet inte hur en sådan här situation känns för den anhöriga som blir kvar. Antagligen är det inte så kul. Jag hann skänka de mina en tanke men blev lugnad av tanken att jag är i trygga händer.

Det hann gå fem minuter från ordet "hätäsektio" tills babyn var på utsidan. Vår son föddes den 2.9 klockan 13.41. Han mådde utmärkt. Visserligen hade han navelsträngen tre varv runt halsen, vilket förklarar varför han aldrig sjönk ordentligt. Men han mådde bra. 

Det tog en stund för mig att orientera mig när jag vaknade. Att hitta Jan vid min sida med babyn i famnen var det enda som betydde något. Tänk att de fick vara med i uppvakningsrummet! Jag vet att en läkare berättade för mig om operationen. Hon fick komma tillbaka en stund senare och upprepa sig. Jag vet att jag upprepade samma sak till Jan några gånger. Utan att direkt veta om det. När jag småningom kunde röra mina armar fick jag babyn till bröstet. Han levde. Jag levde. Något mörbultad, men ändå. 

När jag äntligen kunde röra på benen och känseln återvänt till de flesta delar av kroppen blev vi rullade till avdelningen. Det var fullt hus på Kvinnokliniken och jag fick äran att dela rum med tre andra mamma-babypar. Det var inte särskilt avkopplande. Det första dygnet var jag helt beroende av Jan eller sköterska. Jag hade ett stort sår från naveln neråt, ihopstansat som en tågräls. Inget att leka med precis. Dagen därpå kom min barnmorska upp till avdelningen som hon lovat att hon skulle. Hon gick igenom händelseförloppet och förklarade vad som hade hänt. Nu var jag så pass klar i knoppen att jag kunde ta emot det som sades. Att hon kom och gav mig av sin tid uppskattar jag mycket. Antagligen kommer jag först långt senare att förstå vad vi nyss varit med om och att bearbeta det är antagligen ganska viktigt. 

Det gick så bra som ett akut kejsarsnitt kan gå. Jag var på världens tryggaste ställe att vara på just då. Nu är vi hemma med en sex dagar gammal kille. Jag rör mig långsamt men det går mot det bättre. Jag har ont men det lättar. I övrigt är jag som en nyförlöst- disträ och känslomässigt labil. Jag kan inte ta ställning till hur jag mår eller vad babyn ska heta. Jag skrattar, sen gråter jag för att det gör ont att skratta och gråter mer för att jag inte kan göra en så normal sak som att skratta. Eller hosta. Jag är ledsen för de stora barnens skull för att jag inte kan leka med dem, lyfta dem, ha dem i famnen när de är ledsna. Men de är så duktiga och så förstående, trots allt. Och de älskar sin lillebror. 

Mer om postpartum i ett annat inlägg. Jag tycker mig höra någon som ska ha mat. 

3068g, 47 cm