fredag 2 augusti 2024

Elva månader

Babyåret lider mot sitt slut. Det gör också Isaks första sommar, även om början av augusti ser ut att bli varm. Under sommaren på landet har Isak lärt sig backa- det var nödvändigt för att inte slå sig varje gång han kröp ut genom dörren. Nu klarar han av att komma ner för trappor och ner för soffan som han nu galant klättrar upp på. Klättrar gör han gärna och när han får chansen klättrar han ut ur matstolen och upp på bordet. Matsituationerna är med andra ord ganska kaotiska. Isak har också lärt sig att ställa sig upp och stå utan stöd. Nu väntar vi bara på de där första stegen. 

Isak är pratglad och babblar på på sitt språk. Det enda ord vi vet att betyder något är "ännää". Det är hans ord för boll. Och bollar gillar han mycket. Isak har utvecklat ett sinne för humor och tycker om att skoja. Ännu roligare blir det när man skrattar åt hans påhitt. Han visar också missnöje genom att slänga sig på golvet och skrika, exempelvis om man tar bort något ut munnen på honom. I munnen hamnar fortfarande precis allt. Både löv, småsten, barbieskor och klistermärken. Ätandet går bättre och med sina sex tänder tuggar han fint i sig gurka, fruktbitar, bröd och pasta. Han sover mer i sin egen säng än i vår.

Om två dagar återvänder jag till arbetslivet och Isak får försöka klara sig med pappa den här hösten. Det ska nog gå bra. Vi får se om jag klarar mig.