torsdag 26 november 2020

Visst är kroppen fantastisk!

Visst är kvinnans kropp fantastisk! Den kan bära ett växande liv och lyckas omforma sig så att det nya livet kan ta sig ut under rätt så trånga omständigheter. Den nyförlösta och ammande kroppen brukar jämföras med en kropp i klimakteriet med alla dess symptom. Som om mjölkstinna bröst, hårlossning och byxor man inte ryms in i inte vore tillräckliga olägenheter. Någon har verkligen tänkt igenom det här. Fantastiskt.

Tillsammans med klimakteriekroppen är amningshjärnan, vars funktion kunde jämföras med en begynnande demens, ett fantastiskt tillägg till den psykofysiska helheten. Effekten är att man tappar ord, öppnar kylskåpet utan att ha någon aning vad man letar efter, kör iväg med bagageluckan öppen, vaknar utan att veta vilken dag det är, förskräckt ser sig om efter barnvagnen vid utegymmet för att sedan minnas att man gick dit ensam. Eller att knappa in betalkortets pinkod på dagisdörrens kodlås och hinna tänka tanken tänk om de spärrar kortet för att sedan inse sin dumhet. Lägg till humörsvängningarna där man går från att gråta utan orsak via glädjerus och aggressivt beteende till att tänka förbjudna tankar och du har en normalt fungerande mamma.

Det mest fantastiska är att kroppen återhämtar sig rätt bra. På några år eller så. Bara man tar knipövningarna på allvar. 

Hon är fantastisk.
De är fantastiska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar