fredag 16 februari 2024

Nio år

Idag har vi fått fira Filip som fyllt nio år. Traditionsenligt inledde vi dagen med croissanter med Nutella och Filip fick välja middag och efterrätt. Det hör till och det är viktigt för honom. Lika viktigt var det för honom att själv vara med och köpa allt som skulle has till kompiskalaset. Det beskriver honom ganska bra. Han vill vara med och påverka och han vill gärna veta vad som kommer att ske. Omtänksam är han- han valde isglass åt sina systrar i stället för strutarna han visste att de inte gillar. 

Filip är en smart kille med ett stort hjärta och hög moral. Nu är jag förstås lite partisk. Men utifrån det jag sett verkar han vara en som kommer överens med alla och har många kompisar i många olika sammanhang. Den något blyga och försiktiga pojken är nu en väldigt social och utåtriktad skolpojke, även om nya saker ibland fortfarande avskräcker. Filip är känslig och reagerar starkt på motgångar och besvikelser. Han har stenkoll på saker som är viktiga för honom medan han för den som ser hans rum kan märka att han är en slarver. Han är inte bra på att städa och glömmer saker efter sig. Samtidigt kommer han ihåg detaljer från flera år tillbaka. Han kommer också ihåg vilka motståndare han mött i en turnering i somras och hur matcherna slutade och i vilken match han belönats för bra spel. Fotbollen har kommit allt starkare in i Filips vardag och han tränar gärna både på träningarna och hemma i korridoren. Förutom fotboll är lego ett evigt intresse. 

Filip är äldst i syskonskaran och han är en fin storebror som både kan ta ansvar och anpassa sina lekar till en lämplig nivå. Häromdagen lekte han hemlek med sina systrar. Andra dagar stänger han in sig i sitt rum och vill absolut inte ha några syskon där. Det är som det ska vara med andra ord. 

"Bra" brukar Filip svara på frågan om hur hans skoldag varit. Sällan berättar han mer. Redan nu märker jag att jag faktiskt inte vet om allt som hänt och jag måste lita på att han berättar om det hänt något utöver det vanliga. Ofta vill han hellre vara med grannen än med oss och vissa dagar ser vi knappt skymten av honom. Men om kvällarna när vi sitter i sängen och läser och försöker få lillebror att somna kommer Filip till vår säng och lägger sig mellan oss. Då kan det hända att han öppnar sig. Eller bara myser. Det får han gärna göra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar