tisdag 2 juli 2024

Tio månader

Idag fyller Isak 10 månader. Han har fått bekanta sig med landet under ett par veckors tid och han verkar vara okej med miljöombytet. Han har smakat på smultron och blåbär men förhåller sig skeptiskt till dessa små, runda, något kletiga bär. Han kryper omkring på gräsmattan, plaskar i vattnet och äter gräs och stenar. Han dras till trappor och klättrar gärna upp för sådana. Ner kan han dock inte ta sig. Han rör sig rätt så smidigt med stöd och gillar att man håller i hans händer så att han får gå. Om han har en boll att sparka är det ännu roligare. Han verkar tycka om bollar och kan sysselsätta sig med att jaga boll hur länge som helst. Några tecken på att försöka gå själv har han inte visat än. Lurar man honom lite hålls han stående utan stöd en god stund, tills han märker att han inte håller i sig. Då är det säkrast att sätta sig ner, tycker han.

Isak testar sig fram och undersöker orsak-verkan- förhållanden. Som att släppa saker och se dem falla till golvet. För att sedan se någon plocka upp det. För att sedan göra samma sak igen. Han har också börjat leta efter saker som försvinner utom synhåll. Han babblar mycket och varierande men inte så att jag skulle tolka något som betydelsebärande. Kakka, tättä, mammamm, dädä, baba, nänä hör till hans repertoar. 

Han äter lite bättre än förr. Vi har tre nätter av sömnskola bakom oss med syftet att bli av med nattamning och att sova i egen säng. Det har gått bra. Visst vaknar han flera gånger men somnar om utan ingripande och verkar klara sig utan nattliga måltider. Hoppas det leder till helare nätter så småningom. Annars är han fortsättningsvis en väldigt nöjd prick. En prick som bara har två månader kvar av sitt babyår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar